26 geurstoffen die je maar beter kunt vermijden

Een lekker ruikende zonnebrandcrème die doet denken aan zomerse avonden op het strand. Ik begrijp heel goed waarom mensen de voorkeur geven aan lekker ruikende cosmetica. Echter hangt er oók een “naar luchtje” aan cosmetica met geurstoffen. Waarom? Dat vertel ik je in dit artikel.

 

Waarom is parfum in cosmetica slecht? 

Als je mijn blogs vaker leest dan weet je vast dat ik een hekel heb gekregen aan parfum in cosmetica. Dat komt doordat parfum iets misleidends heeft.

Geparfumeerde cosmetica wekken namelijk de illusie dat je iets goed op je gezicht of in je haar smeert. Immers: het ruikt lekker en je associeert het met fijne dingen. Uiteraard zegt de geur helemaal niks over hoe het product werkt voor je huid of haar. Parfum zegt immers niks over hoe het product is samengesteld. Hoewel jouw cosmeticaproduct dus heerlijk kan ruiken, kan er nog steeds van alles mis zijn met de samenstelling van het product.

Daarnaast irriteert parfum de huid. Uiteraard geldt dat voor de ene huid maar dan voor de ander, maar in algemene zin is parfum nummer 1 in irriteren. Hierover zijn de wetenschap, maar ook cosmeticagoeroes zoals Jetske Ultee en Paula Begouin heel duidelijk: liever vermijden! Want van langdurige irritatie kun je ook weer huidproblemen krijgen. In het slechtste geval doet zo’n cosmeticaproduct dus het tegenovergestelde effect van wat je wilt; in plaats van dat het iets goed voor je huid zou moeten doen kan het je huidprobleem zelfs verergeren of zelfs doen ontstaan. Bovendien kan parfum in cosmetica je huid juist verouderen. Je doet er dus goed aan parfum te vermijden in cosmetica, en niet alleen als je allergisch bent voor parfum. 

 

Hoe zoek ik naar parfum op een ingrediëntenlijstje?

Je vindt geurstoffen op een ingrediëntenlijstje via de term “parfum”. Echter worden geurstoffen ook los genoemd. Hoe zit dat?

In feite is de term “parfum” op een etiket een aanduiding voor een verzameling geurstoffen bij elkaar. Het is handig om zo’n verzamelterm te gebruiken, omdat er vaak meerdere geurstoffen aan één product zijn toegevoegd.

Echter zijn er ook geurstoffen die apart worden genoemd. Dit heeft als simpele reden dat mensen op sommige geurstoffen allergisch reageren. Als jij degene bent die op een van die geurstoffen een vervelende huidreactie krijgt, dan wil je natuurlijk weten of die specifieke geurstof in je product zit. Om die reden staan die geurstoffen dan ook los vermeldt.

Kortom: zoek je naar parfum in je cosmeticaproduct, dan is het niet genoeg om alleen te kijken naar de term “parfum” op een etiket.  Je doet er goed aan de volgende 26 geurstoffen te (her)kennen. 

 

Welke geurstoffen dan?

Nu weet je hoe je naar parfum moet zoeken op een etiket. Maar welke “verkapte” vormen van parfum zijn er dan? Hieronder een lijstje van maar liefst 26 stuks! Klik op het ingrediënt als je de omschrijving van het ingrediënt wilt weten.

 

Tot slot

Ik hoop dat ik je met dit lijstje een eindje in de goede richting geholpen heb. Ik raad je aan om de Ingrediënten Checker erbij te pakken zodat je de betekenis van de ingrediënten kunt lezen. Dat kan je helpen begrijpen en onthouden.

COMMENTS

 • juli 19, 2018
  reply

  Aly Chiman

  Hello there,
  My name is Aly and I would like to know if you would have any interest to promote your website here at mycosmetictouchstone.nl on our blog alychidesigns.com ?

  I am looking for people/businesses that would like to contribute promotional or helpful articles to our blog.

  If you are willing to post on our site, we would post an promotional link within the article as well as an (optional) author link.

  If you may be interested please let me know.

  Thanks,
  Aly

POST A COMMENT