Is Butylphenyl Methylpropional gevaarlijk?

Ik krijg wel eens de vraag: is butylphenyl methylproponial gevaarlijk? Welnu:

 

Huidirritatie & alternatief aluminium

Van lilial is bekend dat de stof potentiële huidirritatie veroorzaakt. Om die reden heeft de International Fragrance Association het gebruik ervan in parfums beperkt, en luidt het advies voor het kiezen van je cosmetica: niet doen! 

De huidirritatie die deze stof (in veel gevallen) veroorzaakt leidt vaak tot huidinfectie, ook wel contactdermatitis genoemd. Dit klinkt ernstig, maar je hoeft niet in paniek te raken of je vertrouwen in cosmetica te verliezen. Zorg in ieder geval dat de irritatie niet onbehandeld blijft zodat het niet gecompliceerd hoeft te worden. Langdurige huidirritatie zorgt namelijk voor huidveroudering en kan je huidklachten (zoals acné) doen verergeren.

Daarnaast is van dit ingrediënt bekend dat er een groot aantal mensen allergisch reageert op dit ingrediënt. De European Cosmetics Directive stelt dat dit ingrediënt een “allergenic substance” heeft en in cosmetica moet worden beperkt. Echter hoeft zo’n allergie niet altijd te ontaarden in zichtbare huidirritatie. Dit vormt een tweede reden waarom deze geurstof nauwlettend in het oog gehouden moet worden, of zelfs vermeden.

Tot slot is er enige discussie ontstaan over het effect van alumnium in deo’s op de gezondheid. Dit ingrediënt vormt een goed alternatief op de aluminium in deo’s. Het heeft chemisch gezien namelijk soortgelijke eigenschappen als aluminium, maar bevat niet de kankerverwekkende deeltjes die aluminium wel heeft. Als je dan perse een deodorant wilt hebben die naar parfum ruikt en niet die aluminiumdeeltjes heeft, dan zou je met deze stof eventueel en voor deze ene keer een uitzondering kunnen maken.

Meer weten over Butylphenyl Methylpropional?

POST A COMMENT