Ingrediëntencheck: Lilial (Butylphenyl methylpropional)

Rating: No Go

Functie: Oppeppen van de geur

Lilial, oftewel: butylphenyl methylpropional, wordt aan cosmetica toegevoegd om deze “lekker” te laten ruiken.

Cosmetica lekker laten ruiken lijkt misschien vanzelfsprekend, maar is nog niet zo eenvoudig. Over het algemeen zijn bloemenoliën namelijk niet sterk genoeg om cosmetica daadwerkelijk naar lavendel of andere geuren te laten ruiken. Om die reden worden geuren vaak nagebootst.

De geur van de lelie is een van de meest ingewikkelde geuren om na te bootsen. Het wordt een heel scheikundig en technisch spektakel om aan je uit te leggen waarom dit zo is, dus voor nu hou ik het even hierbij. Onthou in ieder geval dat de lelie een unieke mix van aroma’s heeft die voor fabrikanten lastig te repliceren is. De stof lilial kan hier een oplossing voor bieden.

Omschrijving

Ik krijg wel eens de vraag: is butylphenyl methylproponial gevaarlijk? Welnu:

Van lilial is bekend dat de stof potentiële huidirritatie veroorzaakt. Om die reden heeft de International Fragrance Association het gebruik ervan in parfums beperkt, en luidt het advies voor het kiezen van je cosmetica: niet doen!


De huidirritatie die deze stof (in veel gevallen) veroorzaakt leidt vaak tot huidinfectie, ook wel contactdermatitis genoemd. Dit klinkt ernstig, maar je hoeft niet in paniek te raken of je vertrouwen in cosmetica te verliezen. Zorg in ieder geval dat de irritatie niet onbehandeld blijft zodat het niet gecompliceerd hoeft te worden. Langdurige huidirritatie zorgt namelijk voor huidveroudering en kan je huidklachten (zoals acné) doen verergeren.

Daarnaast is van dit ingrediënt bekend dat er een groot aantal mensen allergisch reageert op dit ingrediënt. En dat dit niet altijd hoeft te ontaarden in huidirritatie. Dit vormt een tweede reden waarom deze geurstof nauwlettend in het oog gehouden moet worden, of zelfs vermeden.

Tot slot is er enige discussie ontstaan over het effect van alumnium in deo’s op de gezondheid. Dit ingrediënt vormt een goed alternatief op de aluminium in deo’s. Het heeft chemisch gezien namelijk soortgelijke eigenschappen als aluminium, maar bevat niet de kankerverwekkende deeltjes die aluminium wel heeft. Als je dan perse een deodorant wilt hebben die naar parfum ruikt en niet die aluminiumdeeltjes heeft, dan zou je met deze stof eventueel en voor deze ene keer een uitzondering kunnen maken.

 

 

Of wil je volledige toegang tot de Ingrediënten Checker

Sorry, the comment form is closed at this time.