Cosmetica allergie

Ik heb meerdere allergieën maar gelukkig voor mij heb ik nooit verkeerd gereageerd op cosmetica. Heb jij (een vermoeden) dat jij wel allergisch reageert op cosmetica (ingrediënten)? dan kan ik je met het volgende artikel wellicht een stapje verder helpen.

(contact)Allergie of huidirritatie?

90% van de huidreacties wordt veroorzaakt door cosmetica die de huid irriteert. Een belachelijk hoog percentage als je het mij vraagt! En bovendien doodzonde, want met een paar simpele en concrete tips kun je al een heel groot deel van de huidreacties voorkomen.

In praktijk ontstaat dit probleem meestal door een combinatie van meerdere factoren: blootstelling aan droge lucht, een gevoelige huid en het gebruik van producten met irriterende (en te vermijden) ingrediënten. Niet veel mensen ontwikkelen, of hebben daadwerkelijk een allergie voor cosmetica. Dit percentage is maar 10%, en uit zich meestal in contacteczeem. Van belang dus om erachter te komen of jouw huidklachten door een (contact)allergie komen, of doordat je nog niet het juiste product hebt gevonden.

Op het internet zijn er onderzoeken gepubliceerd met foto's die laten zien hoe huidirritatie en een (contact)allergische huid er verschillend van elkaar uit zien. Toch blijft dat, als je er zelf wijzer uit zou willen worden, altijd natte-vinger-werk. Een dermatoloog kan in zo'n geval een goede eerste stap zijn! Hij of zij kan je helpen de huidreactie(s) te herkennen. De dermatoloog heeft er immers voor gestudeerd. 

Allergisch voor...

En als je dermatoloog eenmaal heeft vastgesteld dat je huid door een allergie geïrriteerd is, dan is het logischerwijs handig om je eens te laten testen. Op die manier weet je waarvoor je precies allergisch bent, en kun je daar je cosmeticaproducten op af laten stemmen. Vraag je dermatoloog naar de mogelijkheden! 

Jouw toetssteen

Ben je eenmaal allergisch verklaard en weet je waarvoor je allergisch bent, dan is het tijd voor het ingrediëntenlijstje! In de blog "hoe lees ik een ingrediëntenlijstje?" had ik het over hoe dermatologen, huisartsen, maar ook cosmeticaspeurders zoals jij en ik veel informatie kunnen halen uit het lijstje met ingrediënten achterop je product. Ook bij een allergische reactie op een product is het dus weer handig om het ingrediëntenlijstje te gebruiken als je toetssteen!

Echter is het ingrediëntenlijstje in het geval van een allergie iets lastiger te lezen. Als klachten verholpen kunnen worden door inzicht te krijgen in de cosmetica-ingrediënten waarvoor je allergisch bent, dan is het dus van belang deze cosmetica-ingrediënten te kennen. Maar dit zijn er nogal wat en hebben op de ingrediëntenlijst vaak een andere, voor jou onbekende naam.  Maar daar zijn trucjes voor! Ik ga ze je vertellen.

Heeft de dermatoloog je vertelt waar je allergisch voor bent? Fijn! Lees dan verder. Ik ga je vertellen hoe je je producten moet kiezen.

Wat kun jij doen?

•     Ik zou het volgende het liefst van de daken schreeuwen: gebruik geen producten met PARFUM. Dit ingrediënt is namelijk de nummer 1 veroorzaker van een cosmetica allergie. Ook als je geen allergie hebt voor parfum. Naast het woordje "parfum" zijn er nog 26 andere vormen van parfum, ook wel geurstoffen genoemd, die er in producten aangetroffen kunnen worden. In deze blog laat ik je weten welke 26 dit zijn. Je kunt ook de Ingrediënten Calculator bekijken om deze ingrediënten uit je hoofd te leren. Geen parfum in je product is alvast stap 1.

    Een tweede optie is dat je gebruik maakt van de ROAT-test. Dit is een test die je thuis kunt uitvoeren. De test meet of je allergisch bent voor een bepaalt (huid)product. Meerdere onderzoeken wijzen uit dat ROAT een goede manier is om je allergie voor cosmetica verder in kaart te brengen. Klik hier als je meer wilt weten over dit onderzoek. In de blog ROAT leg ik je uit hoe je deze test kunt uitvoeren.

•    Of gebruik bijvoorbeeld de allergiehulp van de NCV. De Nederlandse Cosmetica Vereniging heeft op zijn website een gratis tool ontwikkeld voor mensen met een allergie voor cosmetica-ingrediënten. De tool kan je helpen bij het uitzoeken van het voor jou geschikte product. Hoe werkt zo'n allergiehulp? Je moet eerst een dermatoloog gezien hebben die jou kan vertellen waarvoor je precies allergisch bent. Als je dit hebt gedaan kun je via het formulier een allergiepas aanvragen. Deze pas bestaat uit een lijst met daarop de cosmeticanamen waarvoor je allergisch bent. Overigens is deze website voor heel veel meer interessant dan deze allergiehulp alleen. Wil je de allergiehulp starten? Klik dan HIER.

COMMENTS